fbpx

Dyrevelfærd og bæredygtighed

Lidt om os selv

Profil

Kannegaard er et familie landbrug med malkekvæg og opdræt af kalve og her bor Jesper og Vibeke samt børnene Alexander, Victoria, Hannibal og Maximus.

Vi er et lille landbrug med 90 malkende køer, 40 ammetanter og 70-90 kalve. Derudover har børnene et par ponyer, høns og katte. Vi har desuden tre førtidspensionister ansat, samt en praktikant. Kalvene vi opdrætter er de kalve vores køer får for at kunne lave mælk. Det er derfor en lille kalveproduktion vi har. Tilgengæld har de det ekstra godt. Kalvene går nemlig med en ammetante. Dvs. en ko som giver for lidt mælk til malkestalden, men tilstrækkelig med mælk til to kalve.

Vi ønsker at sælge direkte til forbrugeren, dels for at tilbyde gode kvalitetsvarer, men også for at forbrugeren kan se hvor kødet kommer fra, hvordan dyrene har haft det og interessere sig for den natur, vi alle gerne vil beskytte. Derudover er det muligt at følge med i livet på gården og dyrenes hverdag og velfærd.

Naturpleje

Dyrene udfører en vigtig opgave med afgræsning af naturarealer i nærområdet.

I samarbejde med Favrskov Kommunes biologer og lokale lodsejere, græsser vores dyr på enge og overdrev i lokalområdet. De kan bl.a. besøges i Vissing enge, Feltengaard overdrev og Lilleåen ved Svejstrup.

Dyrene holder arealerne lysåbne dvs. så de ikke vokser til i pil og birk. Det giver stor plantediversitet og på få år har vi hævet HNV-tallet på flere af vores arealer. HNV står for High Natur Value og  er naturstyrelsens målestok for hvor står naturværdi planterne på arealet repræsenterer.

De lysåbne naturarealer er vigtige for biodiversiteten, da det er bosted for mange dyr og planter. Samtidig er det arealer, som der ikke er så mange af, da der ikke er så mange græssende dyr, som for 40-50 år siden.

Dyrene

Kalven kommer til verden i januar til marts. Normalt kan det godt give lidt problemer med kalve om vinteren, da de nemt får lungebetændelse, men når de har en stor varm ko at sove op af, er det heldigvis ikke noget vi har problemer med. Det er således stærke kalve, som sammen med deres ammetante kommer på naturarealer i maj måned. Der hygger de sig hele sommeren og nyder hinandens selvskab. Når det bliver efterår, fravænnes kalvene og køerne får lidt fri. De har nemlig gået med en tyr hele sommeren og skal forhåbentlig have en kalv efter nytår.

Kalvene kommer på stald, hvor de fodres med græs, vi har bjerget i løbet af sommeren. Når de er 14 mdr. begynder vi at slagte af dem. Det er primært kvierne vi slagter selv, da de har den bedste kødkvalitet. De har mere marmoreret kød, som giver mørhed og smag til kødet.

Scroll to Top

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du tilmelder dig vores Nyhedsbrev, sender vi dig nyheder og gode tilbud, direkte i din indbakke…